Apua terveydellisiin haasteisiin eri elämän vaiheissaApua terveydellisiin haasteisiin eri elämän vaiheissa


minusta

Apua terveydellisiin haasteisiin eri elämän vaiheissa

Meille tulee vastaan eri ikäisinä erilaisia terveyteen liittyviä haasteita. Joskus ne voivat koskettaa meitä myös läheisien kautta, jos olemme tukena heidän terveysongelmien kanssa. Blogiin pyritään tuomaan esimerkkejä ja neuvoja eri tilanteista ja eri elämänvaiheista. Isoja muutoksia omaan terveyteen voi tulla onnettomuuksien myötä esimerkiksi murtumien tai muiden vammojen muodossa, rankka elämän vaihe voi tuoda mukanaan masennuksen tai uupumisen, ja myös päihdeongelmat ovat hyvin yleisiä. Näissä tilanteissa halutaan yleensä tietoa sekä tukea, joten täällä kirjoituksissa pyritään sitä tuomaan. Blogissa pyritään tuomaan yleistä tietoa, mutta ihan myös käytännön vinkkejä arkeen. Esimerkiksi mihin lääkäriin ottaa yhteyttä tai miten ruutinien muutoksella voi helpottaa elämää. Toivottavasti saat hyötyä kirjoituksista, lukuiloa!

Viimeisimmät julkaisut

Hoitolaitteet kuntoutukseen löytyvät sairaalasta, terveyskeskuksesta tai jälleenmyyjältä
22 April 2022

On olemassa paljon erilaisia kuntoutusmuotoja, joi

Miten varautua hampaiden valkaisuun ja saada helpotusta vihlontaan?
10 February 2022

Esteettinen hammashoito tarjoaa mahdollisuuksia ha

Hautaustoimisto auttaa hautajaisjärjestelyissä
3 January 2022

Omaisen menetys on surullinen hetki, mutta hautaja

Keto ruokavalio on vähähiilihydraattinen
24 November 2021

Keto ruokavalio eli ketogeeninen ruokavalio on väh

Henkilökohtainen avustaja kotiin on hyvä ratkaisu monessa eri elämän tilanteessa
23 September 2021

Henkilökohtaista apua myönnetään vaikeavammaiselle

Keto ruokavalio on vähähiilihydraattinen

Keto ruokavalio eli ketogeeninen ruokavalio on vähähiilihydraattinen, runsas rasvainen ja kohtuullisesti proteiinia sisältävä ruokavalio. Keto ruokavalion tavoitteena on saavuttaa ketoosi ja alkaa tuottamaan ketoaineita energian saannin turvatakseen. Keho alkaa käyttämään rasvaa pääasiallisen energialähteenä glukoosin sijaan, jonka saanti vähenee huomattavasti ketogeenisessä ruokavaliossa. Ketogeenisessä ruokavaliossa noin 70 % kehon tarvitsemasta energiasta saadaan rasvoista, proteiinia ruokavaliossa tulisi olla noin 20- 25 % ja hiilihydraattia rajoitetusti vain 5-10 %. Keto ruokavalio voi auttaa painon pudotuksessa, koska hiilihydraatteja rajoittamalla keho polttaa rasvaa käyttäessään sitä polttoaineena, mutta samalla säästäen lihasmassaa. Kun keho on käyttänyt elimistön hiilihydraattivarastot loppuun ja ravinnon hiilihydraattien määrä on rajoitettua, maksa alkaa hyödyntää ravinnosta saatavaa rasvaa ja elimistön rasvavarastoja energiaa tuottaakseen. Rasvavarastojen käytöstä syntyy ketoaineita, joita elimistö hyödyntää energianlähteenä hiilihydraattien sijaan. Elimistön määritellään olevan ketoosissa, kun verestä voidaan mitata ketoaineita vähintään 0,5 mmol/l.

Sopiiko ketogeeninen ruokavalio kaikille?

Ketodieetin aloittaminen vaatii paljon suunnittelua, että keho saa kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet. Dieetin voi aloittaa joko poistamalla hiilihydraatit ruokavaliosta kerralla minimiin tai vähentämällä niiden saantia pikkuhiljaa. Monelle nopea aloitus voi aiheuttaa niin sanotun ketoflunssan, jossa esiintyy päänsärkyä, pahoinvointia, huimausta ja heikotusta. Kun elimistö siirtyy ketoosiin, poistuu siitä usein myös nestettä ja sen mukana menetetään myös elektrolyyttejä ja magnesiumia, kaliumia ja natriumia. Vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden saannista on hyvä huolehtia koko dieetin ajan ja erityisesti alun siirtymävaiheessa. Myös riittävästä nesteen saannista kannattaa huolehtia koko dieetin ajan. Siirtymävaiheen epämiellyttävät tuntemukset poistuvat yleensä kehon tottuessa rasva-aineenvaihduntaan. Ketodieetti ei välttämättä sovi kaikille, varsinkin jos on sairauksia. Dieetin sopivuus kannattaa tarkistaa oman lääkärin kanssa.

Mitä keto ruokavaliossa syödään?

Ruokavalio kannattaa suunnitella huolellisesti, että siitä saa täyden hyödyn, ja että se ei aiheuta keholle ongelmatiloja. Kannattaa myös kiinnittää huomiota rasvojen, proteiinien ja hiilihydraattien laatuun. Ketogeeniseen dieettiin kuuluvat myös vähähiilihydraattiset kasvikset, maitotuotteet, marjat ja hedelmät sekä pähkinät ja siemenet. Monet varmistavat vitamiinien ja hivenaineiden saannin erilaisilla lisäravinteilla tai dieettiä varten suunnitelluilla ruuilla, kuten esimerkiksi Diet Food- tuotteet. Näitä tuotteita myy muun muassa Hyvän Olon Maailma Oy.